1960 yılında Ankara’nın Gölbaşı beldesinin Tulumtaş Mahallesi'nde dünyaya gelmiştir.
Yakup ODABAŞI ilk ve orta öğrenimini Gölbaşı’nda tamamladıktan sonra, 1978 yılında başlamış olduğu
Ankara Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesinden 1982 yılında mezun olmuştur.
Mezun olduktan sonra ticaret ve sanayi kuruluşlarında Ekonomi Danışmanlığı ve Koordinatör olarak görev yapmıştır. Daha sonra Gölbaşı’nda ticaret hayatına atılarak aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi’nde siyasi faaliyetlerine başlamıştır. Partide iki dönem İlçe Başkanlığı görevini yürütmüştür.
2009 – 2014 yılları arasında Gölbaşı Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır.
Başkent İktisatçılar Birliği ve Ankaralılar Derneği üyesidir. Halen Ankara Kulübü Derneği Genel Başkan Yardımcılığı görevine de devam etmektedir.
Orta derecede İngilizce bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Gölbaşı’lı hemşerilerimizin teveccühü ile yeniden Gölbaşı Belediye Başkanı seçilmiştir.
Gölbaşı Belediyesi, toplum sağlığını tehdit eden uyuşturucu maddelere karşı farkındalığı artırmak amacıyla personele yönelik bir seminer düzenledi. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memurları katılarak önemli bilgiler paylaştı. Seminerde, uyuşturucu madde türleri, bağımlılık döngüsü, madde kullanım belirtileri, ailelerin dikkat etmesi gereken konular, uyuşturucuya başlama nedenleri ve bağımlılıkla mücadele yöntemleri gibi hayati konular ele alındı. Belediyenin çeşitli birimlerinden personelin katıldığı etkinlikte, bağımlılıkla mücadelenin bireysel, ailevi ve toplumsal boyutları detaylı bir şekilde anlatıldı.
“Hepimiz, bu sorunun çözümünde sorumluluk üstlenmeliyiz”
Gölbaşı
Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, uyuşturucu maddelerle mücadelenin bireysel bir
sorumluluk değil, toplumsal bir görev olduğunun altını çizerek “Uyuşturucu
maddeler, gençlerimiz başta olmak üzere toplumun her kesimini tehdit eden büyük
bir tehlikedir. Özellikle bağımlılığın nasıl bir döngüye sebep olduğunu ve
kişisel, ailevi, hatta toplumsal yıkımlara yol açtığını daha iyi anladık. Ancak
bu mücadelede yalnızca kolluk kuvvetlerinin çabaları yeterli değildir. Hepimiz,
bu sorunun çözümünde aktif rol almalı ve sorumluluk üstlenmeliyiz. Gençlerimizi
bağımlılıktan uzak tutmanın ve onların geleceğe umutla bakmasını sağlamanın
hepimizin görevi olduğuna inanıyoruz. Bu vesileyle, seminerimize katkıda
bulunan Emniyet Müdürlüğümüze teşekkür ediyor, toplumsal dayanışmanın bu
mücadelede ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Uyuşturucuyla mücadelede kararlıyız ve bu kararlılığımız, hiçbir gencimizin
karanlığa mahkûm olmasına izin vermeyecektir.” diye konuştu.